25 jul 2013

Zekerheid voor treinschoonmakers: geen gedwongen ontslagen bij HRS


Dankzij een onderhandelingsresultaat tussen FNV Schoonmaak, de vakbond van Schoonmakers, en Hago Rail Services (HRS) is er nu voorlopig zekerheid voor 78 treinschoonmakers: zij houden hun baan bij HRS. Er is afgesproken dat er voorlopig geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Een overwinning voor de schoonmakers, die vorige maand nog actie voerden bij het hoofdkantoor van opdrachtgever NS/Nedtrain.

De schoonmakers dreigden hun baan te verliezen door financiële problemen bij HRS, omdat bij de aanbesteding van het treinschoonmaakwerk, HRS en opdrachtgever NS/NedTrain minder uren voor de schoonmaak hadden berekend dan er in de praktijk zijn ingezet. Uitzendkrachten en schoonmakers (140 werkers) met aflopende tijdelijke contracten zijn daardoor hun baan al kwijt. HRS wilde afscheid nemen van nog eens 32 schoonmakers met een vast dienstverband. Deze blijven nu bij HRS in dienst en worden op andere locaties en/of op ander werk ingezet. Daarnaast is er een vrijwillige vertrekregeling getroffen.

“We zijn blij dat we nu zekerheid hebben over onze banen,” zegt treinschoonmaker Kapi Lijfrock. ”maar eigenlijk is het jammer dat het zo ver heeft moeten komen. De problemen van HRS zijn niet onze schuld, maar de bezuinigingen worden wel over onze rug uitgevoerd. Wij zijn trotse treinschoonmakers. Dankzij ons kunnen reizigers iedere dag in een schone trein zitten. Althans, dat is wat wij graag willen. Doordat onze tijdelijke collega’s hun baan wel hebben verloren, moeten wij met minder collega’s de treinstellen schoonmaken. Dat gaat ten koste van de kwaliteit. En dat willen wij niet.”

FNV Schoonmaak, de vakbond van Schoonmakers, helpt schoonmakers voor hun eigen en elkaars belangen op te komen. De vakbond van schoonmakers wil Gewoon Goed Werk. Werk met genoeg zekerheid, respect en groei, voor iedereen.

 

(Bron: persbericht FNV /  Schoonmaakjournaal)